De toekomst van patiëntenverenigingen: jouw stem telt!

Hoe ziet het Belgisch landschap van patiëntenverenigingen er vandaag uit? Wat veranderde er in hun rollen, functies, financiering en noden ten opzichte van 2003? Wat is de meerwaarde van patiëntenverenigingen en hoe kunnen zij die meerwaarde het beste waarmaken? Welke evoluties zien we in de ons omringende landen en in Europa?
Veel vragen, dus startten we samen met de Ligue des Usagers des Services de Santé (LUSS), RaDiOrg, Patient Expert Center, Trefpunt Zelfhulp en de Koning Boudewijnstichting een groot project om de meerwaarde van patiëntenverenigingen in de gezondheidszorg te onderzoeken. We zullen praten met patiëntenverenigingen en experts en betrekken ook stakeholders en beleidsmakers. Het doel? Beleidsadviezen en acties formuleren.
Hoe laat jij je stem horen?
Hopelijk heeft jouw vereniging een uitnodiging (via Indiville) ontvangen om een vragenlijst in te vullen over de meerwaarde van patiëntenverenigingen. Jouw mening is belangrijk en kan het verschil maken voor de toekomst van alle patiëntenverenigingen in ons land. Hoe meer verenigingen deelnemen, hoe waardevoller de resultaten van dit project. Zorg dus dat je, samen met een paar anderen van je vereniging, de tijd neemt om deze vragenlijst in te vullen.
Heb je vragen over de vragenlijst, dan kan je steeds terecht bij het onderzoeksteam van Indiville. Zij voorzien in een helpdesk. Meer gegevens vind je in de vragenlijst.
Heb je vragen over het onderzoek in het algemeen? Contacteer dan onze collega van het Vlaams Patiëntenplatform Eline Bruneel: eline.bruneel@vlaamspatientenplatform.be.