Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis

Een Duits concept

Steeds meer leeft de opvatting dat het leveren van goede zorg niet kan zonder patiënten er zelf bij te betrekken. Verbeteringen in de zorg worden niet alleen vóór de patiënt, maar samen met de patiënt gerealiseerd. Patiëntenparticipatie lijkt de sleutel om de zorg op de wensen en behoeftes van patiënten af te stemmen.

Het in Duitsland ontwikkelde en beproefde concept “selbsthilfefreundliches Krankenhaus” is een manier om patiënten structureel te betrekken bij de ziekenhuiszorg, meer specifiek door het betrekken van patiëntenverenigingen. Trefpunt Zelfhulp vertaalde het concept en rolt het uit in Vlaanderen. ZOPP vzw – Limburg neemt de Limburgse ziekenhuizen voor haar rekening.

Meer informatie over onder andere het proces, de richtlijnen en de voordelen vind je op de website van Trefpunt Zelfhulp. Daarnaast schreef ZOPP vzw- Limburg een rapport na één jaar samenwerking.

Limburg

Alle Limburgse ziekenhuizen zijn ondertussen ingestapt in het Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis en staan open voor een samenwerking met patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen.

Het aantal zelfhulpgroepen die een samenwerking opstarten met één of meerdere ziekenhuizen, neemt jaarlijks toe. Ontdek hier de samenwerkende verenigingen.

Ondersteuning ZOPP vzw – Limburg

De samenwerking in kader van Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis is structureel en geformaliseerd. Wij ondersteunen de vereniging en het ziekenhuis om alles in orde te brengen en begeleiden doorheen de samenwerking.

De ondersteuning en begeleiding die ZOPP vzw – Limburg biedt in kader van Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis kan worden onderverdeeld in vier noemers: informeren, rapporteren, organiseren en ondersteunen.

Interesse?

Wil je graag je vereniging bekend maken in het ziekenhuis, nauw samenwerken met professionals en de belangen van je achterban behartigen? Contacteer vrijblijvend Lien Smets.