Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis

Een Duits concept

Steeds meer leeft de opvatting dat het leveren van goede zorg niet kan zonder patiënten er zelf bij te betrekken. Verbeteringen in de zorg worden niet alleen vóór de patiënt, maar samen met de patiënt gerealiseerd. Patiëntenparticipatie lijkt de sleutel om de zorg op de wensen en behoeftes van patiënten af te stemmen.

Het in Duitsland ontwikkelde en beproefde concept “selbsthilfefreundliches Krankenhaus” is een manier om patiënten structureel te betrekken bij de ziekenhuiszorg, meer specifiek door het betrekken van patiëntenverenigingen. Trefpunt Zelfhulp vertaalde het concept en rolt het uit in Vlaanderen. ZOPP vzw – Antwerpen neemt de Antwerpse ziekenhuizen voor haar rekening.

Meer informatie over onder andere het proces, de richtlijnen en de voordelen vind je op de website van Trefpunt Zelfhulp. Daarnaast schreef ZOPP vzw – Limburg een rapport na één jaar samenwerking.

Antwerpen

De medewerkers van ZOPP vzw – Antwerpen gaan weldra aan de slag om het concept Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis voor te stellen in alle Antwerpse ziekenhuizen en de bestaande samenwerkingen over te nemen van Trefpunt Zelfhulp vzw.

Ondersteuning ZOPP vzw – Antwerpen

De samenwerking in kader van Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis is structureel en geformaliseerd. Wij ondersteunen de vereniging en het ziekenhuis om alles in orde te brengen en begeleiden doorheen de samenwerking.

De ondersteuning en begeleiding die ZOPP vzw biedt in kader van Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis kan worden onderverdeeld in vier noemers: informeren, rapporteren, organiseren en ondersteunen.