Inspirerende tips voor het organiseren van activiteiten

De brainstormsessie tijdens de nieuwjaarsreceptie leverde heel wat relevante en interessante informatie op. We willen de ervaringen en goede voorbeelden die jullie onderling uitwisselden graag met jullie delen. We kozen ervoor niet een zoveelste verslag op te maken. We formuleerden alle info in tips die jouw vereniging onmiddellijk kan toepassen.

Tips met betrekking tot het organiseren van activiteiten
  • Organiseer verschillende soorten activiteiten zodat er voor ieder wat wils is in jullie aanbod. Bijvoorbeeld een boottocht met de leden, ledenbabbels, een lezing, …
  • Denk er eens aan om een activiteit of bijeenkomst voor naasten of familieleden te regelen. Zij kunnen ook nood hebben aan lotgenotencontact.
  • Zorg voor regelmatig terugkerende activiteiten, bijvoorbeeld een wekelijkse of maandelijkse wandeling. Leden weten wat het inhoudt en komen vaker met dezelfde lotgenoten samen waardoor het groepsgevoel toeneemt.
  • Indien je als vereniging samenwerkt met een Limburgs ziekenhuis, vraag dan eens naar de mogelijkheid om samen met één of meer professional(s) van het ziekenhuis een informatiestand te bemannen. Zij zorgen voor de medische expertise, jullie voor de ervaringen. Win-win dus!
  • Zorg ervoor dat leden jullie activiteit niet vergeten en herinner hen hier regelmatig aan. Maak gebruik van save the date’s, uitnodigingen op papier en via mail. Of… Probeer het eens met een sms’je! Als leden hun gsm-nummer hebben doorgegeven (met toestemming in het kader van de GDPR-wetgeving) is dat perfect mogelijk.
  • Maak je activiteitenaanbod bekend via een flyer, affiche en e-mail, maar denk eraan dat een duidelijke activiteitenkalender op jullie website ook zijn vruchten afwerpt.
  • ZOPP vzw wil verenigingen verbinden en ontmoetingskansen creëren. Gebruik deze ontmoetingen en samenkomsten ook om tips en ervaringen met elkaar te delen. Recent een goede spreker of een fantastische activiteit georganiseerd? Deel het met andere verenigingen en geef hen ideeën. Dit kan ook voor jouw vereniging nieuwe inzichten opleveren!
  • Sluit jouw doelgroep aan bij een andere vereniging? Denk er dan eens over na om samen een activiteit te organiseren. Meer middelen, meer bekendmaking, minder kosten, meer aanwezigen,… alleen maar voordelen!
  • Indien het haalbaar is en jouw vereniging het aankan, denk dan eens wat ruimer en organiseer een activiteit over de provincies heen. Willen jullie graag in het gezellige Limburg blijven? Geen probleem, maar laat personen uit andere regio’s ook eens proeven van de gezelligheid bij de Limburgers!
  • Last but not least: zoek de locatie niet te ver. Maak gratis gebruik van de ZOPP-vergaderzaal. Je kan er activiteiten organiseren tot 60 personen en consumeert drankjes tegen inkoopprijs. Interesse? Mail ons!